Maximálne účinné chladenie pre dátové centrá

◄ Späť do prehľadu blogu

Dátové centrá sú neoddeliteľnou súčasťou väčšiny moderných adminitratívnych budov a spotrebujú množstvo energie. Nemusí to však byť vždy pravda. Moderné technológie určené pre zabezpečenie vnútorného prostredia vo výpočtových centrách dokážu zaistiť maximálny výkon pri minimálnych nárokoch na chladenie a spotrebu energie. Jedným z takých úsporných zariadení je jednotka ServeCool.

Energetická účinnosť klimatizačnej techniky ServeCool

Klimatizačná jednotka ServeCool kombinuje tri rôzne spôsoby chladenia. Pre prirodzené chladenie používa vonkajší vzduch, nepriamo prostredníctvom výmenníka tepla, takže sa do citlivého prostredia výpočtových centier nemôže dostať prach z exteriéru. V prípade, že už nestačí chladenie čistým vonkajším vzduchom, prichádza na rad adiabatické chladenie. Je obzvlášť šetrné k životnému prostrediu, nakoľko používa vlhkosť pre odobratie tepla zo vzduchu a jej následnému ochladeniu. Počas zhruba 97 % pracovnej doby postačujú tieto dve metódy, vo zvyšných 3 % je potřebné využiť mechanické chladenie.

Využite adiabatického chladenia pri klimatizovaní dátových centier

Datová centrá

Konvenčné chladiace systémy, ktoré pracujú s čerstvým vzduchom a mechanickým chladením, sú odkázané z 50 % na zmiešanú prevádzku a z 25 % na mechanické chladenie. Podstatou a najdôležitejšou časťou zariadenia ServeCool sú dva vysokoúčinné krížové doskové výmenníky. Tie sú príkladom schopností a znalostí špecialistov Hoval, kterým sa neustále darí vytvárať vysokú hodnotu a bezkonkurenčnosť produktov firmy. Krížové výmenníky s dĺžkou strany 1,20 m patria k najväčším samostatným doskám, z kterých firma Hoval tieto výmenníky vyrába. Tento rozmer umožňuje zariadeniu ServeCool nadpriemerne vysokú účinnosť.

Vodu pre adiabatické chladenie zabezpečuje čerpadlo, ktoré nasáva vodu zo zbernej vane a čerpá ju k rozstrekovacím tryskám. V prvom z dvoch výmenníkov tepla sa voda vstrekuje do vonkajšieho vzduchu. Voda sa odparuje a ochladzuje vzduch približne o 6 K, až k hranici rosného bodu. Zostávajúca voda je zachytená v zbernej vani a čerpaná späť do rozstrekovacích trysiek. Druhý výmenník tepla, ktorý je usporiadaný nad prvým, pomáha adiabatickému odparovaniu a zároveň prenáša chlad do vzduchu privádzaného do dátového centra.

Okamžité hodnotenie účinnosti využitia energie vďaka riadiacemu systému ServeNet

Klimatizačná jednotka pre chladenie dátových centier ServeCool a novovyvinutý riadiaci systém ServeNet tvorí kompletný systém ServeLine. Ten porovnáva účinnosť nepriameho a adiabatického chladenia a určuje, ako na seba vzájomne pôsobia, čím sa optimalizuje spotreba energie. V rovnakom čase dodáva všetky informácie potrebné k vyhodnocovaniu okamžitej účinnosti využitia energie (PUE – Power Usage Effectiveness). ServeNet môže byť plne integrovaný do nadstavbových riešení pre správu infraštruktúry dátových centier (DCIM).

datacenter_2.jpg
Obr.: Systém chladenia dátového centra pomocou jednotiek ServeCool

Nižšia spotreba energie na chladenie dátových centier

Kompletný systém ServeLine je vhodný pre dátové centrá pokrývajúce stovky až tisíce štvorcových metrov klimatizovanej  plochy. Chladiaca kvapalina je plne modulovateľná, nastavením individuálních podmienok môže byť jednoducho prispôsobená aktuálním požiadavkám. Chladiaca jednotka ServeCool tak zaručuje veľmi nízku energetickú spotrebu, čím majiteľom dátových centier umožňuje zaistiť dostatočný dohľad nad prevádzkovými nákladmi. Jednoducho sa tak dá povedať, že usporené výdavky zaistia relatívne krátkodobú návratnosť investície.

Autor
Christian Richter