Efektívne znižovanie nákladov na vykurovanie nemocnice - prípadová štúdia

◄ Späť do prehľadu blogu

Riadite nemocnicu alebo iné zdravotnícke zariadenie? Premýšľate, ako zabezpečiť vyššie úspory? Inšpirujte sa riešením, ktoré v anglickom grófstve Nottinghamshire ročne ušetria necelé 4 milióny korún.

Nemocnica nepotrebuje iba neustály prísun tepla, ale rovnako vyžaduje úplnú spoľahlivosť systému TZB. Nemocnica v Ramptonu potrebuje veľmi vysoký výkon. Budova má okolo 1900 zamestnancov, ktorý sa starajú o duševne chorých pacientov. Táto nemocnica je jedna zo troch najprísnejšie strážených nemocníc v Anglicku.

Kotol plyn/olej s ohrevom vody

Tri oceľové kotly SR-PLUS značky Hoval, každý s výkonom 1500 kW, boli určené pre použitie v novom energetickom centre. To tento rok vybuduje medzinárodná firma Cofely, ktorá bude naďalej zodpovedať za jeho fungovanie. Kotly budú vybavené dvojpalivovými horákmi (plyn/nafta) , aby sa zabezpečil neustály prísun tepla v prípade, že dôjde k prerušeniu dodávky plynu. Predpokladá sa použitie zásobníkov o objeme 30.000 litrov.

ocelový kotol

Obr. č. 1: Oceľový kotol Hoval SR-plus

Firma Cofely do energetického centra nainštaluje kogeneračné jednotky s kotlom na biomasu.  Súčasný systém na horúcu vodu založený na vysokej teplote 115°C ustúpi miestnemu vykurovaniu s nízkou teplotou 90 °C. Tým sa zvýši ako výkonnosť, tak bezpečnosť.

Kompletný systém vykurovania 

Tri kotly od Hovalu, ktoré budú rovnako ako zásobník  vyrobené v Lincolnu v Británii, doplňujú kogeneračnú jednotku a pokryjú špičku spotreby. Zásobník zabezpečí, že bude vždy dostatok teplej vody. To umožní nemocnici efektívne využívať rôzne zdroje tepla a zároveň ušetriť šesťmiestnu sumu peňazí každý deň. Paul Rawson, riaditeľ energetických služieb vo firme Cofely v Británii, to okomentoval slovami: „Nové energetické centrum zabezpečí nemocnici v Ramptonu výkonnejšiu, spoľahlivejšiu a  zodpovednejšiu energetickú infraštruktúru, ktorá prinesie úspory a rýchly návrat investícií.“

Zaujal vás tento článok? Zdieľajte ho so svojim kolegami!  

Autor
Adela Lustykova