Hoval súčasťou EPC projektov (nielen) na Slovensku

◄ Späť do prehľadu blogu

Administratívne, obytné a prevádzkové budovy vybudované koncom osemdesiatych a deväťdesiatych rokov prechádzajú v súčasnosti rekonštrukciou a obnovou. Prvé kroky smerujú k zatepleniu objektov a výmene okien. Nasleduje osadenie termostatických hlavíc, v prípade bytových domov aj inštalácia meračov tepla na vykurovacie telesá.

Tieto kroky majú výrazný dopad na tepelné hospodárstvo jednotlivých objektov. Pokles tepelných strát a s tým súvisiaca znížená potreba tepla spôsobuje, že pôvodný zdroj tepla je niekoľkonásobné predimenzovaný. Jedno a dvojstupňové horáky cyklujú, lebo svojou moduláciou nedokážu uspokojiť minimálnu potrebu tepla objektu. Kotly pracujú vo vysokom nehospodárnom teplotnom spáde. Ich účinnosť je hlboko pod výrobcom deklarovanými parametrami vplyvom "blendovania" výmenníkov a nesprávnej údržby kotla počas jeho životnosti. Zásobníky na TUV bývajú priveľké, plné ohriatej vody, ktorá sa nestihne spotrebovať a musí sa dohrievať pre nedostatočnú izoláciu.

epc

Prevádzkovateľ a vlastník takejto budovy sa vplyvom spomenutých faktov rozhodne pre rekonštrukciu kotolne.

Pri štandardnom postupe si najskôr zabezpečí finančné prostriedky, je mu vypracovaná projektová dokumentácia, potrebuje si počkať na stavebné povolenie (v prípade zmeny palivovej základne aj povolenie od spoločnosti zabezpečujúcej distribúciu a pripojenie plynu), nájsť realizačnú firmu na demontáž a montáž a vo finále dúfať, že všetky postupy urobil správne a nový zdroj tepla naozaj splní požiadavku na bezproblémovú prevádzku.

Alebo sa to dá aj jinak!

ultragas

Garantovaná energetická služba (Energy Performance Contracting) je Príprava, realizácia a dlhodobé sledovanie úsporných opatrení v energetickom hospodárstve. Splácanie investície z dosiahnuteľných a dodávateľom zaručených úspor. Bez nutnosti investície zo strany zákazníka. Kontrakt vzniká na vopred dohodnutú dobu 6 – 12 rokov, zariadenia sú pravidelné kontrolované, monitorované, zákazník má k dispozícii NON-STOP dispečing, a po uplynutí kontraktu prechádzajú zariadenia do vlastníctva majiteľa.

Samotnú úsporu neprináša len kvalitné zariadenie, ale aj vyhotovenie diela ako celku.

Spoločnosti poskytujúce EPC projekty si preto vyberajú kvalitných a overených dodávateľov, ktorí garantujú spoľahlivu prevádzku zariadení.

Takým výrobcom je spoločnosť Hoval.

Spoločnosť bola založená v roku 1945 v Lichtenštanjsku a dodnes poskytuje najpokrokovejšie riešenia v oblasti vykurovacej techniky a vzduchotechniky pre zabezpečenie najoptimálnejšej priestorovej klímy. Pre rekonštrukciu nevyhovujúcej kotolne je najideálnejši stacionárny kondenzačný kotol Hoval UltraGas®.

jj

Kondenzačný kotol Hoval UltraGas® je prvou voľbou pre spoločnosti poskytujúce garantovanú energetickú službu.




Autor: Ing. Ján Babinský    

Autor