Hrozba menom smog - čo by ste mali vedieť?

◄ Späť do prehľadu blogu

Stále viac domácností ustupuje od kotla na uhlie pri vykurovaní svojho domu. Túto zastaranú metódu nahrádzajú ekologické kotle či alternatívne zdroje tepla. Hlavným dôvodom tejto zmeny sú prevádzkové náklady, rastúce povedomie o životnom prostredí a rozšírenie proti smogových opatrenia.

Kvalita ovzdušia sa celosvetovo zhoršuje. Smog spôsobuje problémy so vzduchom, ktorý vzniká počas vykurovacej sezóny. A čo je vlastne smog? Ide o zmes chemických zlúčenín škodlivých pre náš organizmus. Táto zmes sa skladá z oxidu siričitého, dusíka, ťažkých kovov a prachových častíc PM2 a PM10. Označené častice prachu PM predstavujú pre človeka veľké riziko, pretože sú karcinogénne. Prachové častice PM 10 majú priemer zhruba pätiny hrúbky ľudského vlasu. Takto malé molekuly môžu prenikať do dýchacieho systému - konkrétne do priedušiek. Molekuly PM2, 5 sú ešte menšie, než častice prachu PM10 a môžu preniknúť do pľúc a krvného obehu. Čím menšia je daná častica, tým môže preniknúť hlbšie do nášho tela. Dlhodobé vystavenie tela časticiam prachu PM2, 5 môže mať za následok vznik astmy, akútnych respiračným reakcií či v krajnom prípade srdcový záchvat. Smog ohrozuje obzvlášť malé deti, tehotné ženy a staršie osoby.

Boj s veternými mlynmi?

Magistrát mesta Prahy pripravil návrh opatrení, ktorý má za cieľ obmedziť v hlavnom meste dopravu v období zhoršenia smogovej situácie. Pri veľkom zvýšení smogu vo vzduchu by do hlavného mesta nesmeli vchádzať nákladné autá nad šesť ton a polovica osobných áut, ktorých poznávacie značky končia párnym, alebo nepárnym číslom. V prípade schválenia tohto opatrenia by nariadenie mohlo začať platiť už od februára budúceho roka. Toto opatrenie má kopírovať nariadenia z iných európskych miest (Paríž ...). Príprava návrhu vychádzala zo štúdie Slovenského hydrometeorologického ústavu.
V súčasnej dobe trápia metropoly najmä prachové častice PM10. Zhoršenie smogovej situácie sa vyhlasuje na základe toho, ak aspoň polovica meracích staníc prekročí dvanásťhodinový priemer škodlivín hodnotu 100 mikrogramov na meter kubický s tým, že sa v nasledujúcich 24 hodinách nepredpokladá pokles.

smog.jpg
Obr. č. 1: Smog v Praze

Ako ušetriť svoje zdravie?

Plynové kotly sú najpohodlnejšie a najmenej náročné riešenia pre rodinné domy. Kondenzačné plynové kotly poslednej generácie sú šetrné k životnému prostrediu, úsporné a hlavne - nenáročné na údržbu. Kondenzačné plynové kotly vytvárajú až 30% úspor v porovnaní s bežnými zdrojmi tepla. Alternatívou ku kondenzačným kotlom sú aj tepelné čerpadlá.

ultragas

Aj keď sa môže zdať investícia do kondenzačného plynového kotla veľká, vďaka zaručeným úsporám a dlhej životnosti (čo spĺňa napríklad plynový kondenzačný kotol UltraGas) sa Vám náklady na obstaranie vrátia. A to ako v podobe finančnej, tak v podobe ušetrenie Vášho zdravia.

Uvažujete o výmene kotla? Chcete sa dozvedieť viac informácií? Ozvite sa nám!

Ak sa vám článok páčil, nezabudnite ho zdieľať so svojimi priateľmi!

Autor