Tepelné čerpadlá - najčastejšie mýty

◄ Späť do prehľadu blogu

V súvislosti s rastúcim dopytom po ekologických riešeniach, vyvolanú zjavnými účinky globálneho otepľovania a neistotou ohľadom vývoja cien a zásob fosílnych palív na celom svete, sa pre vykurovanie domácností presadzujú alternatívne zdroje. Tepelné čerpadlo patrí medzi niekoľko technológií, ktoré sú schopné splniť súčasne očakávania týkajúce sa kvality a návratnosti vložených investícií. Ako sa popularita tepelných čerpadiel z roka na rok výrazne zvyšuje, šíria sa tiež mýty spojené s ich prevádzkou a vlastnosťami. Aby sme predišli dezinformáciám, rozhodli sme sa vyvrátiť najčastejšie mýty ich vysvetlením s použitím reálnych argumentov.

1. Tepelné čerpadlá sú príliš drahé

conto-termico-2-0_.jpg

Spoľahlivé a dobre inštalované tepelné čerpadlo môže znížiť náklady na vykurovanie vášho domova. Vaša počiatočná investícia môže mať veľmi krátku návratnosť. V porovnaní so štandardne používaným riešením s plynovými kotlami môže predstavovať navýšenie investície o cca 60%. Tepelné čerpadlá predstavujú ekologické riešenie, ktorého použitie je vo väčšine krajín Európskej únie dotované štátnymi programami, medzi ktoré patrí napríklad aj program Nová zelená úsporám. Tento program Ministerstva životného prostredia ponúka pre bytové domy a rodinné domy možnosť inštalácie riešenia vedúceho k úsporám energie s využitím dotačných prostriedkov.

2. Tepelné čerpadlá majú pri veľmi nízkych teplotách nízku účinnosť

U tepelných čerpadiel vzduch-voda (napríklad Belaria) sa v prípade poklesu vonkajšej teploty pod nastavenú hodnotu aktivuje v prípade potreby prídavný elektrický ohrev. Projektant podľa projektového výpočtu určí tzv. Bivalentný bod, od ktorého tepelné čerpadlo nepokrýva celkovú požiadavku na vykurovanie budovy a pripína sa prídavný elektrický ohrev. Ak napríklad teplota klesne pod -5 ° C (stanovený bivalentný bod) a potrebu vykurovania budovy už nemôže plne zaistiť tepelné čerpadlo, kompenzuje sa nedostatok výkonu aktiváciou alternatívneho zdroja tepla - elektrického ohrevu.Tepelné čerpadlá vzduch-voda môžu vďaka najnovšej technológii relatívne účinne fungovať aj pri teplotách blížiacim sa k -20 °C. Geotermálne tepelné čerpadlá (napríklad Thermalia) využívajú podzemnú vodu, ktorá sa nachádza hlboko pod povrchom, kde je teplota po celý rok takmer konštantná, na rozdiel od vonkajších teplôt, pri ktorých dochádza k výrazným výkyvom. V takom prípade tepelné čerpadlo funguje s relatívne konštantnou účinnosťou bez ohľadu na vonkajšej teploty.

3. Tepelné čerpadlá sa používajú výhradne pre účely vykurovania

V prípade tohto mýtu nie je pojem "tepelné čerpadlo" úplne ideálna voľba názvu. Zjednodušene definované, tepelné čerpadlo je stroj, ktorý umožňuje prenos tepelnej energie medzi hmotami v opačnom smere než by fungovala prirodzená výmena energie. Predstavuje kompletnú zostavu technických zariadení, ktorými možno prestaviť vnútorné usporiadanie pracovného okruhu, čo v dôsledku umožňuje obrátiť smer toku energie a teda prepnutie z funkcie vykurovania na funkciu chladenia. Distribúciu chladu do miestností možno zabezpečiť napríklad jednotkami fan-coil. Vzduchovody musia byť dobre izolované.

4. Tepelné čerpadlá sú hlučné

Na začiatku svojho vývoja, mali tepelné čerpadlá s kompresormi podľa starých technológií vyššiu hladinu akustického výkonu, asi 76 dB. Akustický výkon vonkajšej jednotky (v našom prípade pre tepelné čerpadlo Belaria) je počas vykurovanie 54-57 dB, v závislosti na veľkosti čerpadla. V praxi sa spravidla udávajú hodnoty akustického tlaku, ktoré sú závislé od vzdialenosti od zdroja hluku a pre rovnaký príklad sa pohybujú v medziach 35-38 dB pre odstup 5 m, 29-32 dB v 10 m. Tieto hodnoty sú referenčné pre jednotku umiestnenú pozdĺž steny budovy. Ak je vonkajšia jednotka vo voľnom priestore, sú tieto hodnoty nižšie o 3 dB. Pri inštalácii v rohu, sa hodnoty akustického tlaku zvyšujú o 3 dB v dôsledku reflexie. Zdrojmi hluku sú ventilátor a kompresor. (V posledných rokoch došlo k významnému vývoju v oblasti technológie kompresorov, hladina hluku bola zásadne redukovaná, čo platí najmä v prípade špirálového kompresora v porovnaní s piestovými kompresormi, ktoré boli používané v minulosti tiež u malých výkonov).

Avšak rozdiel medzi hladinou akustického výkonu (akustická energia emitovaná zariadením) a vnímanou hladinou akustického tlaku, čo predstavuje vnímané hlukovej imisie, je ovplyvnený viacerými faktormi: podmienkami inštalácie, zvukovou izoláciou atď.

Pre ľahké porovnaní s inými bežnými zdrojmi hluku uvádzame nasledujúce hodnoty:

0 dB: ticho (sluchový prah), akustické laboratórium
10dB: nahrávacie štúdio (nezvyčajné ticho)
20 dB: šelest lístia, tichá záhrada
30 dB: spálňa (pokoj)
35 dB: interiér tichého bytu
40 dB: tichá kancelária, tichý hlas, knižnica
50 dB: bubnujúci dážď
60 dB: idúci automobil

5. Tepelné čerpadlá možno použiť iba v novostavbách

Tepelné čerpadlá môžu byť výborným riešením aj pri modernizácii existujúcich budov. Najdôležitejším aspektom je voľba typu a výkonu. Je potrebné venovať pozornosť nasledujúcim veciam: spôsob rozvodu tepla, prevádzkovým teplotám, izolácii budovy a dostupnosti vhodného zdroja tepla pre tepelné čerpadlo. Tepelné čerpadlá vzduch-voda sú veľmi podobné klimatizácii, majú vonkajšiu jednotku a vnútornú jednotku s potrubím chladiva spojeným pomocou dvoch medených rúrok. Vnútorná jednotka je potom spojená s existujúcou tepelnou inštaláciou. Tepelné čerpadlá vzduch-voda sa odporúčajú pre byty a geotermálnej čerpadlá sú vhodné pre nové stavby, lebo je potrebné uvažovať s prípravou zemného kolektora. V prípade starších stavieb sa odporúča vykonanie posúdenia tepelných strát, ktoré môžu byť spôsobené chybnou izoláciou alebo únikom cez okná a môžu nepriamo ovplyvniť neskoršiu funkciu tepelných čerpadiel. 

6. Tepelné čerpadlá zaberajú veľa miesta

belaria-dimensiuni-2.jpg

Geotermálne tepelné čerpadlá majú podobné požiadavky na inštaláciu ako plynový kondenzačný kotol. Tieto zariadenia sa spravidla inštalujú do technickej miestnosti (s rozlohou okolo 6 m²) .Tepelné čerpadlo vzduch-voda sa inštaluje podľa svojho prevedenia do budovy s prepojením s vonkajším prostredím alebo oddelene v prípade tzv. Split prevedení. Napríklad delené tepelné čerpadlo spoločnosti Hoval (Belaria SRM 4-16) má vonkajšiu jednotku s rozmermi 80x73 cm a vnútornú jednotku s rozmermi 81x38 cm.

7. Tepelné čerpadlá vyžadujú časté revízie

Na rozdiel od kotla ale tepelné čerpadlo nevyžaduje množstvo činností, ako napríklad: čistenie horáka, čistenie spaľovacej komory, kontrola plynového ventila, meranie emisií v spalinách a správnosti spaľovacieho procesu. U tepelného čerpadla voda-voda sa navyše overuje koncentrácie nemrznúcej zmesi glykolu v primárnom okruhu, aby sa zabránilo zamrznutiu.

Autor
Alexandra Dragoi