Riešenie halovej klímy zaisťuje ideálne skladovacie podmienky vo výrobe vína

Riešenie halovej klímy zaisťuje ideálne skladovacie podmienky vo výrobe vína
V komplexe budov Winzer Krems vytvára riešenie halovej vzduchotechniky od Hovalu ideálne podmienky na výrobu a skladovanie vína tým, že zabezpečuje konštantné teploty a optimálnu vlhkosť.
- Výrobná hala
- Nová budova
- Vzduchotechnika
Spoločnosť Winzer Krems, založená pred viac ako 80 rokmi, sa vypracovala na najkomplexnejšieho rakúskeho výrobcu kvalitného vína. V novej hale je umiestnených dvadsaťdva jednotiek Hoval TopVent na vykurovanie, chladenie a vetranie.
Výrobná hala: Špičkové hygienické a pracovné podmienky
Okrem príjemnej vnútornej klímy pre zamestnancov boli nevyhnutné hygienické štandardy v plniarni. Clemens Fuchs, technický manažér spoločnosti Winzer Krems, hovorí:
Veltlínske zelené a iné kvalitné vína naplníme 15 000 fliaš za hodinu. Čistý vzduch je tu obzvlášť dôležitý.

TopVents zaisťujú príjemnú teplotu 20 °C a udržujú vlhkosť v požadovanom rozsahu. Veľká výhoda: Na vykurovanie a chladenie haly stačí len jeden systém. Vďaka sofistikovanej technológii stačí jediné zariadenie na moderovanie až 900 m² a zároveň reguláciu vlhkosti. Okrem toho vysoký vykurovací a chladiaci výkon systému TopVent umožňuje znížiť počet potrebných zariadení. Stránka tak ťaží z maximálneho komfortu s menšou námahou.

Recirkulačný systém pre optimálne skladovanie vína pri konštantných teplotách
Celková kapacita zariadenia je okolo 13 miliónov litrov vína – 70 % bieleho vína a 30 % červeného vína. Pre optimálne skladovacie podmienky by sa mala udržiavať stála teplota 17 až 18 °C.
V zime je to jednoduché, no v lete si to vyžaduje sofistikovanú technológiu
hovorí Clemens Fuchs. V pivnici hlbokej 16 metrov je správna klíma rozhodujúca aj pre výrobné procesy odrôd vína. Je tiež dôležité, aby systém udržiaval správnu vlhkosť. Inštalačná firma Getec, zodpovedná za celú stavebnú technológiu projektu novej stavby, sa aj tu spoliehala na kompetenciu Hoval v oblasti riešení. Recirkulačné jednotky TopVent distribuujú vzduch plne automaticky pomocou integrovaného vzduchového vstrekovača. Halové klimatizácie boli špecificky umiestnené na rôznych miestach pod stropom a rozdelené do šiestich kontrolných zón. Výsledkom je flexibilné systémové riešenie šité na mieru, ktoré zaisťuje správne podmienky v každej oblasti.

Kúrenie, chladenie, vetranie s centrálnym ovládaním
Zainteresovaní technici oceňujú výhody novej budovy, potvrdzuje Clemens Fuchs: "Všetko sa dalo perfektne naplánovať a zrealizovať."
Centrálne riadenie šiestich kontrolných zón pre plnenie, pivnicu a sklad je umiestnené v strede budovy. To udržuje vedenia krátke a uľahčuje prevádzku a údržbu systému. Na základe prvých praktických skúseností prebieha priebežná optimalizácia riadenia. „Hoval je veľmi orientovaný na riešenia a rýchlo nájde cestu k cieľu aj pri individuálnych požiadavkách,“ hovorí technický riaditeľ renomovaného vinárstva, ktorý je so spoluprácou veľmi spokojný. "Komunikačné kanály sú krátke a v prípade potreby je vždy niekto po ruke s pomocou a radou."