Internet vecí - potenciál pre internetovú konektivitu všade, kde spočinie váš zrak

◄ Späť do prehľadu blogu

Všetci hovoria o „Internete vecí“ (Internet of Things, IoT), ale vieme zároveň, čo tento pojem znamená a aké dopady bude mať na odvetvie vzduchotechniky a klimatizácie? 

S naším špecialistom, profesorom Elgarom Fleischom, sme vytvorili otázky a odpovede, aby sme odpovedali každému, kto sa spýta.

Teraz sa zdá, že sa „Internet vecí“ objavuje vo všetkom, čo čítame. Ale čo naozaj znamená?

Internet vecí je vízia, ako sa každý objekt a miesto môžu stať súčasťou internetu. V tomto scenári to nie sú „len“ ľudia, ktorí komunikujú cez internet pomocou notebookov, iPadov alebo mobilných telefónov, ale komunikujú aj každodenne používané predmety akéhokoľvek druhu. Napríklad balkónové dvere môžu použiť túto jednoduchú a ekonomicky priaznivú cestu na to, aby oznámili systému klimatizácie, že sú otvorené. LED svetlo by dokázalo detegovať prítomnosť osoby v miestnosti (a umožnilo by teda komukoľvek používať systém alarmu). Alebo olivovník by mohol vysielať signál zavlažovaciemu systému, aby mu oznámil, že by sa hodilo niekoľko kvapiek navyše. 

Je internet vecí v niektorých oblastiach už skutočnosťou?

Internet vecí začína hrať stále dôležitejšiu rolu prakticky vo všetkých odvetviach a krokoch pridanej hodnoty. Zďaleka najevidentnejšími oblasťami sú však Facebook a Twitter. Tie primárne obsahujú komunikáciu medzi vecami – a zvyčajne bezdrôtovú. Rád by som dodal, že internet vecí je jednou z najlepších myšlienok, čo sa týka evolúcie. Nespôsobí revolúciu, ak nie ste tí, kto stoja úplne bokom.

Súčasní zákazníci sú niekedy ešte skeptickí čo sa týka online pripojenia k systémom vykurovania. Aký na to máte názor?

Vôbec ma to neznepokojuje. Po prvé si myslím, že každý zákazník musí mať voľnosť rozhodovania za seba samého. A po druhé, opakovane zisťujem, ako riešenia prinášajúce veľké výhody pre zákazníka získavajú ohlas vo veľkom meradle. Ak systém vykurovania s bezpečným a spoľahlivým internetovým pripojením môže šetriť viac peňazí a energie a súčasne ponúkať komfortnejší spôsob riadenia vykurovania, potom sa tento systém uplatní vo veľkom meradle. 

Aký má internet vecí význam pre odvetvie vzduchotechniky a klimatizácie?

Zložitosť moderných systémov vzduchotechniky a klimatizácie sa veľmi rýchlo zvyšuje, pretože sa zväčšuje počet firiem zaoberajúcich sa výrobou, obnovou, ukladaním a dodávkou energie. Táto situácia môže zákazníkov a projektantov/inštalatérov rýchlo zavaliť. Internet vecí ponúka jednoduchý a ekonomicky výhodný spôsob presného riadenia týchto vysokoúčinných systémov.

Je podľa vášho názoru spoločnosť Hoval pripravená na túto výzvu?

Spoločnosť Hoval je nielen presne zameraná na zákazníkov a riešenia, ale je aj priaznivcom technologického pokroku. To pomáha objasneniu, prečo je tato spoločnosť tak dobre pripravená na „internet vecí“ a je z tohto hľadiska jednou z firiem na špici.

Prof. Dr. Elgar Fleisch
Riaditeľ Ústavu Manažmentu Technológií (University of St. Gallen)
Profesor Managementu Technológií (ITEM-HSG)
Profesor Informačného Managementu (ETH Zürich)

Páči sa vám tento článok? Zdieľajte ho so svojimi kolegami!

 

Autor
Adela Lustykova