Aký je význam označenia výrobku CE a prehlásenia o zabudovaní pre vzduchotechnické jednotky?

◄ Späť do prehľadu blogu

CE – Čo znamená?

Označenie CE je potvrdenie výrobcu produktu, ktoré hovorí, že produkt spĺňa podľa nariadenia EU 765/2008 všetky platné požiadavky pre tento produkt. Označenie CE nie je značkou kvality. Aby výrobok získal označenie CE, musí výrobca previesť posúdenie zhody, ktoré musí zahŕňať nižšie uvedené body.

Výrobca nesie konečnú zodpovednosť za zhodu výrobku s ustanoveniami príslušných smerníc:

1) Stanovenie ohľadom právnych predpisov.
2) Vyhotovenie zoznamu aplikovaných smerníc.
3) Vyhodnotenie rizík a garancie, že produkt spĺňa platné požiadavky.
4) Vyhotovenie potrebnej technickej dokumentácie.
5) Poskytnutie návodu na obsluhu.

Ak sú splnené všetky vyššie uvedené body, môže byť prevedená posledná fáza vystavenia prehlásenia o zhode  dodávaného produktu.

Posúdenie rizík (podľa EN ISO 12100) je dôležitou súčasťou tejto metodiky. Poskytuje vysvetlenie možných rizík, ktoré prístroj môže skrývať, prípadné riziká ublíženia na zdraví, a opatrenia, ktoré musia byť dodržané, ako prevencia prípadných následkov.

Zákazník neobdrží podrobný dokument o certifikácii. Dokumenty zostávajú u výrobcu a v prípade potreby musí byť predložené vládnym alebo kontrolným úradom. Napríklad ak sú vznesené námietky proti požiadavkám na zdravie a bezpečnosť osôb a tieto dokumenty nemôžu byť na žiadosť predložené, nemá produkt platnú CE certifikáciu a vychádza sa z toho, že sa jedná o vadu materiálu.

ce-certifik--t.jpg
Obr. č. 1: CE certifikát

Označenie CE- a vzduchotechnické jednotky (HVAC - heating = vykurovanie, ventilating = vetranie, air-conditioning = klimatizácia)

Aká je situácia so vzduchotechnickými jednotkami? Podľa vyššie uvedeného bodu 1 vzťahujúce sa platné európske predpisy a smernice pre vykurovacie, vetracie a klimatizačné zariadenia:

• Smernica o strojných zariadeniach 2006/42/EG (ES) (stanovuje harmonizáciu požiadaviek na bezpečnosť práce strojov).

• ErP smernica 2009/125/EG (ES) známa aj ako smernica o ekodesignu (stanovuje základné požiadavky pre návrh zariadenia
šetrného k životnému prostrediu pre výrobky spotrebovávajúce energiu).

• Smernica o elektrických zariadeniach nízkeho napätia 2014/35/EU (stanovuje skôr vystavované prehlásenie o zhode, dnes prehlásenie o vlastnostiach pre vmontované diely ako motory).

• EMV smernica 2004/108/EG (od 19.04.2016 je platná nová smernica EMC 2014/30/EU) (Stanovuje požiadavky pre elektromagnetickú kompatibilitu súčiastok, odolnosť voči účinkom vonkajšieho elektromagnetického poľa na elektrické konštrukčné diely, prípustnú mieru rušenia vplyvom emitovanie elektromagnetického vlnenia mimo zariadenia).

V závislosti na vybavení jednotiek a spôsobu, akým budú jednotky využívané, môžu byť aplikované ďalšie smernice (viď. bod 2). Tie môžu napríklad aj zahrňovať:

• Smernica o tlakových zariadeniach 97/23/EG (Smernica o tlakových zariadeniach 97/23/EG bola prepracovaná na smernicu 2014/68/EU) (Napríklad pokiaľ je jednotka integrovaná do sústavy s vyšším pracovným pretlakom alebo teplotou >120 °C, danou príslušným predpisom).

• Smernica o plynových spotrebičoch 90/396 / EG (od 21.apríla 2018 je platná nová smernica 2009/124/EC) (vzťahuje sa na prístroje, ktoré spaľujú horľavé látky plynného skupenstva).

• CPD (teraz je správne CPR, CPD platilo pre staršiu smernicu) / nariadenie o stavebných výrobkoch EU 305/2011 (pre zariadenia na odvod spalín).

• ATEX smernica 2014/34/EU (pre ochranu výrobkov určených pre využitie v prostrediach s nebezpečenstvom výbuchu).

A aké sú požiadavky smernice o strojných zariadeniach?

Smernica o strojných zariadeniach popisuje postup posúdenia zhody, ktorý musí byť aplikovaný na strojné zariadenia vrátane vzduchotechnických jednotiek. Smernica rozlišuje medzi:

• hotovými výrobkami, ktoré sú pripravené k prevádzke, a neúplnými výrobkami, ktoré nemôžu byť samostatne prevádzkované bez ďalších opatrení.

• Klimatizačné jednotky sa považujú za hotové výrobky, pokiaľ sú schopné samostatnej prevádzky. To znamená, že musia byť v danom prípade vybavené:

- meracími, kontrolnými a regulačnými systémami
- integrovanými vykurovacími a/alebo chladiacimi systémami alebo
- ďalšími regulovanými zariadeniami pre vykurovanie a/alebo chladenie (tým je zariadenie po pripojení na požadované médium prevádzky schopné).

Len hotové výrobky môžu získať prehlásenie o zhode a teda môžu byť označené CE.

Príkladom neúplných výrobkov sú vzduchotechnické jednotky bez systémov merania a regulácie. V súlade so smernicou o strojných zariadeniach nesmú byť tieto výrobky označené značkou CE. Namiesto toho sú dodávané s prehlásením o zabudovaní neúplného výrobku a s montážnym návodom. V tomto prehlásení musí výrobca uviesť, aké požiadavky smernice o strojných zariadeniach platia pre tieto neúplné výrobky a aké požiadavky musia byť dodržané pri ich aplikácii. Je dôležité poznamenať, že neúplné výrobky môžu byť uvedené do prevádzky najskôr po splnení odpovedajúcich požiadaviek prehlásenia o zhode.  Potom čo boli zabudované v aplikáciách, ktoré sú vhodné pre ich použitie (napr. po inštalácii vhodného systému merania a regulácie).


Viac o našich vzduchotechnických jednotkách nájdete TU.

Autor
Petr Bohuslav