Plynový kotol: Úspora energií vďaka pravidelným ročným prehliadkam

◄ Späť do prehľadu blogu

Dohodnite si pravidelnú ročnú kontrolu Vášho kotla s Vašim servisným technikom, ideálne pred začiatkom sezóny. S vyčisteným a nastaveným plynovým kotlom sa vyhnete možným poruchám a naviac ušetríte energiu.

V našich klimatických podmienkach môže vykurovací systém pracovať aj po dobu ôsmich mesiacov. Životnosť kotla predlžuje každoročná údržba odborníkom.
Váš plynový kotol bude fungovať lepšie a spotrebuje menej paliva – navyše sa pri prehliadke identifikujú nedostatky kotla. Práve po niekoľkomesačnej prestávke je dobré nechať vykonať pravidelnu prehliadku autorizovaným servisným technikom – najideálnejšie pred začiatkom sezóny.

Identifikujte prípadný problém na Vašom kotli všas a šetrite peniaze

Porušený vykurovací systém ohrozuje Vašu bezpečnosť a uvoľňuje väčšie množstvo znečisťujúcich látok. Roky zanedbávania môžu mať za následok únik plynu alebo usadenie kalu vo vnútri kotlového telesa plynového kotla. Čím skôr sa identifikujú drobné poruchy, tým je lacnejšia oprava plynového kotla.

Pokiaľ bude vykonaná každoročná prehliadka plynového kotla odborníkom, je možné ušetriť náklady na energií.

Revízia plynového kotla: Úloha len pre autorizovaných servisných technikov

Plynové kotly sú komplexné zariadenie so špecifickými komponentami a presne nastavenou reguláciou. Na servisné práce vrátane pravidelnej ročnej prehliadky kotla doporučujeme odborníka -  v ideálnom prípade servisného technika výrobcu. Ak máte uzatvorenú servisnú zmluvu, budete môcť využívať rozšírenú záruku alebo zľavy na pozáručnú údržbu či iné benefity.

Šesť najdôležitejších krokov údržby plynového kotla

  1. Záručný list a predchádzajúce protokoly: Poskytnúť servisnému technikovi dokumentáciu o plynovom kotli a informovať ho o nejasnostiach a problémoch. 
  2. Výmenník tepla: Je veľmi dôležité vyčistiť a vykonať kontrolu výmenníka tepla. Nie je neobvyklé, že dochádza k usadzovaniu sedimentov a dechtových látok na prenosových plochách výmenníka. Tieto nečistoty musia byť starostlivo odstránené.
  3.  Plynový horák: Plynový horák sa musí demontovať, vyčistiť a namontovať späť do správnej polohy; zapaľovacia a ionizačná elektróda musí byť tiež kontrolovaná. 
  4. Expanzná nádoba: Tlak v nádobe a spojenie medzi nádobou a zariadením musí byť prekontrolované.
  5. Senzory a káblové konektory: Servisný technik skontroluje všetky senzory a tesnosť káblových spojok.
  6. Protokol: Servisný technik je povinný odovzdať protokol, v ktorom sú uvedené všetky činnosti, ktoré vykonal.

Kominár pre každoročné prehliadky komínov

Bez ohľadu na to, či máte kotol na uhlie alebo na zemný plyn s uzavrenou spaľovacou komorou, budete potrebovať kominára pre ročné prehliadky spalinových ciest a prívodu spaľovacieho vzduchu. Táto kontrola je povinná a nemôžete ju vykonať na vlastnú päsť. Nezabudnite však požadovať protokol a vykonanej kontrole.

UltraGas® Plynový kondenzačný kotol

Objavte naše vysokoefektívne, nízkoemisné a flexibilne kombinovateľné plynové kotly!

Všetko o našich plynových kotloch zde 

Autor
Stefan Müller